Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Beyin Gelişimini Nasıl Etkiler

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Beyin Gelişimini Nasıl Etkiler

Başakşehir Anaokulu

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Beyin Gelişimini Nasıl Etkiler

Bu dönem gelişimindeki en önemli etkenlerden biri doğru beslenmeye hassasiyet gösterme ve varsa alerjinin tedavisidir. Aslında sağlıklı beslenme anne babanın hatta ve hatta ondan öncesine dayandığını yani anneannenin beslenmesinden başladığını söyleyen bilim insanları var. (Prof. David BAKER) Gebelik döneminde ilk gelişen organ beyinin Omega3, mineral ve vitaminlere çok ihtiyacı vardır. Beyin hızla büyür ve beyin hücreleri arasında milyonlarca bağlantı oluşur.

Bunun sebebi vücut ve çevre ile ilgili bilgilerin aktarımıdır. Alınan mesajlara kadar beynin çıkarabileceği bilgide son derece önemlidir. Bu kodlamalar zengin çevresel faktörlere bağlıdır. Duygusal uyaranlar, motor gelişim aktiviteleri, güven ortamı oluştururlarsa verim o oranda artar. Bu artışı destekleyende beslenmedir. Beslenme beynimizin nasıl çalıştığını olumlu- olumsuz etkiler bağırsaklar ve beyin fonksiyonları birbirine bağlıdır. Sindirilen toksik maddeler beynin maruz kalmasına sebep olur. Bunun sonucunda nöron bağlantıları aracılığıyla vücut organlardan ve sistemlerden gelen verileri yorumlayıp gerekli tepkileri vermekte zorlanırlar. Buğday, süt ürünleri, şeker, renklendiriciler, koruyucu maddeler hassas olan bu çocukları rahatsız eder.

Her şey yolunda gidiyor görünebilir fakat kilo alımına rağmen, döküntü veya alerjik belirtiler görünmemesine rağmen başka türlü rahatsızlıklar ortaya çıkar.

Bu işaretler:

1- Uyku sorunları, uykuda huzursuzluk
2- Fazla terleme
3- Baş ağrısı
4- Bağırsak şikayetleri

Bütün bu olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için bebeklik döneminde anne sütü alınması gebelik döneminde Omega3 alınması özellikle ilk 3 ayda çok faydalı olacaktır. İki yaşın altında beyaz ekmek, işlenmiş gıda, paket gıdalardan uzak kalınmalıdır. Bol bol su tüketme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

EBE-HEMŞİRE HATİCE YILMAZ

Başakşehir Anaokulları